werkdip

Het nieuw jaar is weer begonnen. Vol goede moed weer aan het werk zou je denken…

Maar dan komt ineens het besef dat je waarschijnlijk voorlopig nog thuis moet werken. Het hebben van een werkdip is dan helemaal niet zo gek. De grote vraag is alleen “hoe kom je er zo snel mogelijk van af?” Hieronder zes tips tegen een werkdip.

1.Realistische to-do list

Begin de dag met een to-do lijst. De doelen zijn nu voor jezelf zichtbaar, waardoor er naartoe werken makkelijk is. Hoe fijn is het om tussentijds iets van je lijstje door te strepen? Dat kleine geluksmomentje zorgt voor meer rust in je lichaam.

2.Beweging

Bewegen is gewoon gezond en door voldoende te bewegen blijven je hersenen actief. Dit zorgt voor een betere productiviteit. Maak tijdens de lunchpauze een “kleine” wandeling. Komt er tussendoor toch nog een klein dipje? Sta dan op en beweeg een paar minuten. Door het vele thuis werken is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen. Er is geen betere houding dan de volgende houding.

3.Eet gezond

Een gezonde lunch of tussendoortje zorgt ervoor dat je geest en lichaam beter in balans blijven. Daarnaast geeft het meer energie. Vermijd zoveel mogelijk het eten van suikers. Hoe verleidelijk dat ene koekje of stukje chocolade ook is. De suikers zorgen voor een snelle energiepiek, maar ook voor snel daling. Gezonde voeding zorgt op lange termijn voor meer energie.

4.Water

Of je nu thuis werkt of op de werkvloer. Zorg altijd dat je een fles water bij je hebt. Door dagelijks minimaal acht tot tien glazen (mineraal)water te drinken blijft je lichaam vitaal en gezond. De toxische belasting verlaagt, omdat het lichaam zich beter kan ontgiften. Moeheid is vaak een teken van dehydratie. Het drinken van veel koffie, vruchtensappen en frisdrank helpen hier dan ook niet bij.

5.Muziek

Muziek heeft een positief effect op het lichaam, het zorg voor een gelukkig gevoel. Daarnaast voel je jezelf gemotiveerder en productiever. Let er wel op wat voor muziek je aanzet. Om jezelf lang te concentreren werkt vaak een klassieke muziek beter. Bij een taak dat af moet en waarbij minder geconcentreerd hoeft te worden, werkt een favoriet nummer het beste.

6.Geuren en kleuren

Het inhaleren van essentiële oliën kan helpen tegen emoties die ons ziek en vermoeid maken. Zo werkt lavendelolie tegen stress en het geeft je juist een boost wanneer je in een dip zit. Rozenwaterspray heeft weer een verfrissende werking.

Daarnaast hebben kleuren ook een invloed op hoe je je voelt. Zo wordt je van de kleur oranje eerder vrolijk en creatief, van blauw productiever en van wit en groen meer ontspannen.